Ketelhuis, Oisterwijk

In het voormalige ketelhuis op het KVL-terrein komt De Brabantsche Stoombierbrouwerij. Vanaf de start van deze bierbouwerij zijn energie efficiency en besparing het uitgangspunt. Door innovatieve toepassingen in het brouwproces, het gebruik van zonnepanelen en amorfe linten voor de verwarming zal 80% minder gas worden verbruikt dan de norm en wordt het klimaat in het gebouw ook door deze besparing en duurzame bronnen goed geconditioneerd. Vanaf 21 oktober 2018 zal dit in het toekomstige proeflokaal voor de bezoekers allemaal zichtbaar zijn.

Warmte recyclen
In het kader van DEMI MORE worden phaduco’s geplaatst en amorfe linten aangebracht in de vloer van het pand. Phaduco’s zijn modules in de brouwinstallatie die restwarmte opvangen ten behoeve van de verwarming van het gebouw. Deze zorgen ervoor dat tijdens het brouwproces de vrijgekomen warmte wordt gerecycled en daarmee het gasverbruik flink daalt. 3 Warmwatertanks houden de warmte vast en zorgen ervoor dat vóór het brouwen de watertemperatuur geen 20 graden is maar meer dan 80 graden’: dit verlaagt het energieverbruik enorm en geeft tegelijkertijd de warmte voor de vloerverwarming in combinatie met de amorfe linten.

BREEAM-norm

DEMI MORE werkt aan de ontwikkeling van een keurmerk voor historische en monumentale gebouwen voor het Nederlandse en Belgische grondgebied (BREEAM).

Lees meer

Partners

Het project DEMI MORE wordt mogelijk gemaakt door Interreg, diverse overheden, kennisinstellingen, (non-profit) organisaties en bedrijven.

Lees meer

Monumenten

Deze 7 erfgoedcomplexen demonstreren hoe we monumenten energiezuiniger kunnen maken.

Bekijk het overzicht

Contact

Kempens Landschap
Annemie Nagels
Stuur een mail
T: +32 (0) 15 22 82 32

Provincie Noord-Brabant
Frank Tuerlings
Stuur een mail
T: +31 (0)6 15 82 64 39

Ondersteund door
kempens landschap provincie brabant