Franciscanenklooster, Megen

“Je bent franciscaan, volgeling van Franciscus van Assisi. Dus je hart gaat uit naar de arme en de aarde. Maar je stamt ook uit de Middeleeuwen en je woont deels in oeroude kloosters. Hoe kun je je liefde voor de schepping vorm geven in een oud gebouw dat gebouwd is voor heel andere tijden? Toen de zorg om de aarde nog niet zo direct tot de verbeelding sprak? Dat hoge ruimtes voornaam waren en alleen de centrale ruimtes verwarmd werden? IJsbloemen op de ramen van de slaapcel. Bevroren adempluimen in het koorgebed.

De tijden veranderen en daarmee de inzichten. Het is belangrijk dat onze broeders gerieflijk kunnen wonen. Hoe kun je dat comfort verbeteren zonder een onevenredig beslag te leggen op de draagkracht van de aarde? Als bestuur van de groep franciscanen in Nederland hebben we stevig ingezet in het vergroenen van onze huizen. Ja, we willen niet alleen het loflied op de schepselen zingen, maar ook beleven. En dan doen we wat we kunnen: beter isoleren, energievriendelijke c.v., zonnepanelen waar mogelijk. Dat laatste was lastig voor ons mooie, romantische klooster in Megen. Het dateert van de 17e eeuw en is een rijksmonument. Dat legt zo zijn beperkingen op. We zouden als franciscanen wel veel verder willen gaan dan de geijkte en voor de hand liggende maatregelen om de CO2 uitstoot te beperken en de aarde te sparen. Maar hoe?

Het was een lot uit de loterij dat we uitgekozen werden voor het DEMI MORE project. Nu kunnen we samen met de overheid en met innovatieve ondernemers ons pand aanpassen aan de eisen van de tijd. Daarmee zullen we een voorbeeld zijn voor al die andere oude gebouwen die snakken naar een grondige renovatie en innovatie uit eerbied voor de mens en voor de aarde.”

Comfort in de kapel

In het kader van DEMI MORE is in het voorjaar van 2019 in de kerk van het klooster een innovatief luchtbehandelingssysteem, HumiTemp genaamd, uitgetest. Dit systeem voorkomt koudeval waardoor met een lagere thermostaatstand hetzelfde comfort wordt bereikt en energie kan worden bespaard. Verder is onderzocht of de leien op een dakvlak van het klooster ingezet kunnen worden.

Resultaten

Alle resultaten van het project DEMI MORE zijn hier gebundeld: Eindpublicatie Eindpublicatie DEMI MORE_2019             Films Trailer [1:56] Projectfilm[12:41] Korte […]

Lees meer

BREEAM-norm

DEMI MORE werkt aan de ontwikkeling van een keurmerk voor historische en monumentale gebouwen voor het Nederlandse en Belgische grondgebied (BREEAM).

Lees meer

Monumenten

Deze 6 erfgoedcomplexen demonstreren hoe we monumenten energiezuiniger kunnen maken.

Bekijk het overzicht

Contact

Ondersteund door
kempens landschap provincie brabant