Hof ter Linden, Edegem

Het kasteel van Hof Ter Linden werd samen met de twee voorliggende koetshuizen gebouwd in de 18de eeuw. Aan het oostelijke koetshuis werd in een latere periode een paviljoen met ijskelder en een kleine orangerie gebouwd. Het kasteel, de koetshuizen en onmiddellijke omgeving vormen een prachtig typevoorbeeld van (neo-)classicisme dat nog maar weinig storende ingrepen heeft gekend. De gebouwen worden omringd door een prachtig park van 55 ha met een grote vijver, een statige toegangsdreef en uitgestrekte landbouwgronden. Naast de gebouwen zijn ook verschillende andere elementen beschermd als monument. Het geheel is ook beschermd als dorpsgezicht.

Open voor bezoek
De twee koetshuizen werden herbestemd worden tot een restaurant en brasserie. Het kasteel staat open voor publieke activiteiten (lezingen, vernissages, etc.). De monumenten zijn tevens te bezoeken op speciale dagen zoals Open Monumentendag en Erfgoeddag.

Isolatie
In het kader van DEMI MORE zouden de bepleisterde koetshuizen van het kasteel aan de buitenzijde geïsoleerd worden met isolatie op basis van aerogel, een technologie ontwikkeld in de schoot van de ruimtevaart. Dit isolatiemateriaal is veel dunner dan de traditionele isolatiematerialen en garandeert toch een hoge isolatiewaarde. Na het plaatsen van een aantal proefstalen op het oostelijk koetshuis bleek dat de impact op de afwerking van de raamopeningen en sierlijsten te groot zou zijn. Vandaar werd beslist om het isolatiemateriaal aan te brengen op de binnenmuren van een van de twee koetshuizen. Ondertussen is de restauratie achter de rug en wordt de impact van de binnengevelisolatie op het energieverbruik gemonitord.

 

Resultaten

Alle resultaten van het project DEMI MORE zijn hier gebundeld: Eindpublicatie Eindpublicatie DEMI MORE_2019             Films Trailer [1:56] Projectfilm[12:41] Korte […]

Lees meer

BREEAM-norm

DEMI MORE werkt aan de ontwikkeling van een keurmerk voor historische en monumentale gebouwen voor het Nederlandse en Belgische grondgebied (BREEAM).

Lees meer

Monumenten

Deze 6 erfgoedcomplexen demonstreren hoe we monumenten energiezuiniger kunnen maken.

Bekijk het overzicht

Contact

Ondersteund door
kempens landschap provincie brabant