adrianuskerk

Adrianuskerk, Esbeek

De gemeente Hilvarenbeek heeft de kerk in Esbeek gerestaureerd en herbestemd tot school, peuterspeelzaal en kinderopvang. Bij de restauratie werden diverse technieken ingezet om het rijksmonument energiezuiniger te maken.

All-Electric
De kerk wordt verwarmd en gekoeld met de hulp van een warmtepomp inclusief gesloten verticale bodemwarmtewisselaar. Bij lagere buitentemperaturen wordt een lucht-water warmtepomp i.p.v. een conventionele gasgestookte ketel ingeschakeld als bijverwarming. Gedurende 85% van het jaar zal de reguliere warmtepomp voorzien in de warmtebehoefte. De beschreven lucht-water warmtepomp als bijverwarming i.p.v. gas bespaart 15.000 kWh ofwel 1.500 m3 gas op jaarbasis bij dezelfde levering/capaciteit voor pieken.

Door inzet van warmtepompen is een conventionele gasgestookte CV-ketel niet meer noodzakelijk en verschuift het gasverbruik naar elektriciteitsverbruik. De elektriciteit die de pompen nodig hebben komt van energie opgewekt door PV-panelen op het nabijgelegen gemeenschapshuis.

Capillaire matten
In de kerk werd een innovatief systeem van vloerverwarming, capillaire matten, ingebouwd dat slechts een zeer dunne opbouw vereist. Aangezien de capillaire matten in een relatief dun cementpakket liggen en zich dichter tegen het vloeroppervlak bevinden, geven ze sneller warmte af dan reguliere vloerverwarmingssystemen.

PV-panelen
Om het uiterlijk van het monument niet aan te tasten werden PV-panelen geplaatst op het plat dak van het aanliggend gemeenschapshuis. Deze panelen hebben een opbrengst van 300Wpiek. Via een innovatieve zonnestroomverdeler (nooit eerder in Nederland toegepast) wordt de elektriciteit die opgewekt wordt verdeeld over de kerk en het gemeenschapshuis.

Optische vezels
Vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed was er geen toestemming om het bestaande dak nog meer open te maken (lichtstraat). Daarom werd in het vroegere priesterkoor gebruik gemaakt van optische vezels om meer daglicht binnen te trekken in deze ruimte.

Meet- en regeltechnieken
Alle maatregelen om energie te besparen ten spijt kan een foutieve aansturing van deze technieken een averechts effect hebben op de energiewinsten die geboekt worden. Het hoog innovatieve zit hem bij het demonstratieproject van de kerk in Esbeek niet alleen in de maatregelen op zich maar ook in de combinatie van de losse elementen binnen het totale gebouw. Door deze installatie worden de energiekosten ten opzichte van een conventionele installatie gereduceerd met bijna 55%.

Op 7 februari 2018 is de verbouwing van de voormalige Adrianuskerk in Esbeek gestart en op 7 december 2018 is de officiële oplevering van Samenwijscentrum Esbeek gevierd.

 

 

 

 

 

Resultaten

Alle resultaten van het project DEMI MORE zijn hier gebundeld: Eindpublicatie Eindpublicatie DEMI MORE_2019             Films Trailer [1:56] Projectfilm[12:41] Korte […]

Lees meer

BREEAM-norm

DEMI MORE werkt aan de ontwikkeling van een keurmerk voor historische en monumentale gebouwen voor het Nederlandse en Belgische grondgebied (BREEAM).

Lees meer

Monumenten

Deze 6 erfgoedcomplexen demonstreren hoe we monumenten energiezuiniger kunnen maken.

Bekijk het overzicht

Contact

Ondersteund door
kempens landschap provincie brabant